År 1926 grundades AB Volvo, och från början var det ett dotterbolag inom AB Svenska Kullagerfabriken (SKF). Verkställande direktör på den tiden var Assar Gabrielsson och Gustav Larsson var både vice vd och teknisk chef. Sedan 1924 hade de planerat och jobbat med att konstruera den allra första Volvobilen, en ÖV4 som därefter rullade ut 1927 från fabriken i Hisingen i Göteborg. Ordet Volvo är latinskt och betyder ”jag rullar”, och nog har det rullat på sedan 1927. I dag kan du köpa bra beg bilar av olika Volvomodeller och bilarna har lång hållbarhet. Volvo började som en liten regional industriverksamhet, för att i dag vara en av världens största tillverkare när det gäller bussar, lastbilar, anläggningsmaskiner med mera. I dag har Volvokoncernen cirka 100 000 medarbetare och det i världens alla hörn. Produktion finns i omkring 18 länder.

Krigsåren 1940–1945

Volvo växte väldigt snabbt under krigsåren, då företaget köpte majoriteten av Svenska Flygmotors aktier, och dessa kom senare att bokföras som Volvo Aero. Genom att köpa upp Köpings Mekaniska Verkstad fortsatte Volvo att expandera. Efter köpet kunde de även tillverka växellådor och kugghjul. Modeller som Volvo PV 444, Volvo PV 544 och den troligen mest omtyckta modellen genom alla år Volvo Amazon var populära under denna tid.

Volvo växer 1964–1969

Under denna tid växte Volvo snabbt, 1964 öppnades två nya fabriker: Torslanda, Hisingen, Göteborg och den andra i Alsemberg, Bryssel, Belgien. Dessa två fabriker kom att sätta Sverige på kartan över personbils- och lastbilsproduktion. År 1965 var det dags för att även sätta Skövde på kartan, när en diselmotorfabrik öppnades där, sedan 1968 öppnades i Australien en lastbilsmontering och i Malaysia öppnades en biltillverkning.

Nya mål 1999

År 1999 efter en extrainsatt bolagsstämma togs beslutet att Volvo Cars skulle säljas till Ford Motor Company och det till ett pris på 50 miljarder kronor. Det skapades även en ny koncern som skulle fokusera sig på att en kommersiell fordonsindustri borde skapas. RVI/Mack köptes upp av Volvokoncernen för att kunna expandera lastbilssidan i Europa och i USA. I och med affären tillkom två nya varumärken: Mack och Renault Trucks.

Dagens verksamhet

I dag har Volvokoncernen många olika verksamhetsområden och några av dem är: Volvo Lastvagnar som tillverkar allt från medeltunga till tunga lastbilar som används för anläggningsarbeten och för fjärr- och regionaltransport. Volvo Bussar tillverkar fullständiga bussar som ska köra linjetrafik, turist- och stadstrafik med flera.