Volvo är en svensk biltillverkare som funnits sedan år 1915 och som idag är Sveriges största företag sett till omsättning. Det är ett privatägt aktiebolag med huvudkontor i Torslanda som ligger i Göteborgs kommun. Volvo tillverkar även andra fordon och fordonsdelar såsom lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner. Namnet Volvo är latin och betyder ”jag rullar”.

Grundandet av företaget

Enligt Wikipedia grundades företaget år 1915 som ett dotterbolag till SKF, Svenska Kullagerfabriken. Den första bilen kördes ut ur fabriken i Göteborg år 1927, den 14:e april. Det var en bil med fyrcylindrig motor och öppet tak, som kallades ÖV4.

Vidare historia

År 1944 lanserades den bilen som skulle göra Volvo till ett internationellt känt företag. Den presenterades i Stockholm, den 1:a september. Modellen hette PV444 men kallades ”Den lilla Volvon”. På bara två veckor såldes 2300 exemplar i Sverige. Elva år senare började Volvo exportera bilar till USA. PV444 var den första modellen man exporterade. Ganska snabbt blev bilarna populära i USA, och några år senare den största marknaden för Volvos bilar.

År 1959 hände något väldigt speciellt i Volvos historia. Ingenjören Nils Bohlin som jobbade för företaget uppfann trepunktsbältet, som genast började användas i Volvos nyproducerade bilar. Man valde att inte ta patent på uppfinningen, för att även andra skulle kunna dra nytta av den. Fram tills idag beräknas detta beslut ha räddat över en miljon liv som annars skulle förlorats i trafikolyckor.

Volvo är idag ett av världens största företag. Produktion finns idag inte bara i Sverige, utan även i andra länder i andra delar av världen såsom USA och Kina. Volvo tillverkar numera många olika modeller och typer av bilar, både drivna av bensin och av el. De tillverkar också hybridbilar. Företaget bedriver också en del forskning och utveckling, och samarbetar bland annat med flera högskolor och universitet..