Vad har gjort Volvo till en av världens mest omtyckta bilmärke och världskända för hög säkerhet och kvalitet? Många som planerar att köpa bil prioriterar kvalitet och säkerhet vilket har gjort Volvo till en fortsatt mycket populär bil. För att förstå Volvos popularitet behöver vi gå tillbaka i tiden och titta lite på företagets historia och se hur Volvo utvecklats genom åren. Själva företaget, AB Volvo, bildades 1926 och var en form av dotterbolag till SKF. Det var de två herrarna, Gustaf Larson och Assar Gabrielsson, som över en kräftmiddag i Stockholm bestämde sig för att börja tillverka bilar i Sverige. Gabrielsson blev Volvos första VD och Larson vice VD plus teknisk chef. Sagan om Volvo började här även om planeringen samt konstruktionen för den första modellen ’Jakob’ påbörjades redan 1924. Det kan vara värt att nämna att Gabrielsson arbetade vid den tiden som försäljningschef hos SKF, Svenska Kullagerfabriken. Namnet Volvo är latin och betyder i översättning till svenska ’jag rullar’ vilket då ansågs vara ett passande namn på en bil.

Klassiska modeller

Genom åren har Volvo hunnit skapa många legendariska modeller från den allra första bilen 1927. Hur många av alla dessa klassiska Volvo modeller som fortfarande körs på vägarna och vårdas ömt av bilentusiaster världen över får vara osagt men intresset är dock mycket stort. En av de mest uppskattade bilmodellerna blev Volvo PV som efter kriget var den bil som det svenska folket körde. Bilen hade en okomplicerad och pålitlig mekanik som fortfarande uppskattas.

Den modell av Volvo som vann internationell popularitet var givetvis sportvagnen P1800. Bilen kördes av filmstjärnan Roger Moore i TV-serien ’Helgonet’ mellan åren 1962 till 1969. Bilens design stod Pelle Petterson för och även idag beundras den vackra karossen.

Mellan åren 1968 till 1975 dominerade Volvo 164 som var mer prestigefull än den tidigare Volvo 144 och föregångaren till den välkända 240 serien. Den stora skillnaden var att Volvo 164 tillverkades med en 6-cylindrig motor vilket var första gången sedan PV60 slutade produceras 1950. Men att Volvo 164 hade mer prestige skulle givetvis även synas på utsidan och modellen fick sin egen design där fronten var längre, på grund av en längre motor, samt med ett större galler. Också inredningen var tillverkad av lyxigare material samt med möjlighet att specificera läderklädsel.

Volvo Amazon

Volvos modell Amazon kom att bli en riktig långkörare med en egen mycket intressant historia. Denna bilmodell gavs en unik design som många fortfarande älskar. Volvo Amazon är verkligen legendarisk och var en otroligt slittålig samt pålitlig bil. Amazon tillverkades mellan 1957 till 1970 och även om utseendet på denna modell varit i stort sett oförändrad under åren skedde dock mycket på detaljnivå. En intressant och lustig del av historien är att Amazon kallades för Volvo 120-serien utanför norden på grund av en dispyt gällande namnet Amazon med en tysk motorcykeltillverkare som namngivit sin moped Amazone.

Sedan den första modellen ÖV4 eller ’Jakob’ skapades år 1927 har många klassiska och till och med legendariska modeller rullat ut från Volvo fabriken världen över.