Med en helt självkörande bil menar man helt enkelt en bil som klarar situationer som kan uppkomma i trafiken utan att en människa är inblandad. Man ska alltså kunna sätta sig i baksätet som passagerare och nå sin destination, utan att det sitter en förare i framsätet. Den framtidsvision som många har är att vägarna i framtiden ska vara fulla av säkra, självkörande bilar. Det ska dock sägas att vi är långt från den visionen idag och många skräms av bilden eftersom de har mer förtroende för mänskliga förare än de sensorer och datorer som kommer att ligga till grund för de bilar som klarar sig utan människor. Självkörande bil kan även innebära att bilen kan framföras med mindre ingripanden från en förare än vanliga bilar och alltså vara delvis självkörande. Sådan teknik har Volvo experimenterat mycket med och i den här texten ska vi bland annat titta på hur långt framme man ligger i utvecklingen i dagsläget.

Om några år kan vi vara framme

Volvo har redan tagit fram teknik som ger stöd till föraren och som innebär att man inte behöver ha lika mycket kontroll bakom ratten. Nu genomför man ett test där svenska familjer testkör självkörande bilar och ger feedback till Volvos utvecklare. Planen är att helt självkörande bilar från Volvo ska finnas i handeln så snart som 2021. I modellerna som testkörs nu sitter det en människa i förarsätet och man säga att bilens styrdator och människan byts av. Som människa tar man över vid lite mer komplicerade manövrar men bilen kan läsa av vanlig trafik och klarar att själv välja lämplig hastighet och svänga vid rätt tillfällen. En testdeltagare trodde först att hon skulle kunna sova i bilen på väg till flygplatsen på morgonen, men det är alltså inte möjligt idag. Däremot kan man koncentrera sig på annat än att växla, gasa och svänga. Man kan ha mer uppmärksamhet på vägen och det borde innebära att säkerheten ökar. Bilen meddelar själv om något händer som innebär att föraren bör ta över.

För- och nackdelar med självkörande bilar

Digitaliseringen går framåt. du hittar lediga jobb online och sökmotorn Google är en viktig aktör när det gäller självkörande bilar. Volvo hör till dem som satsar på detta i och med sitt projekt som går under namnet ”Drive me” men det är kanske framförallt elbilsföretaget Tesla som vi kopplar samman med innovationer inom området. Google har redan tillverkat självkörande minibilar. Självkörande bilar frigör tid. Tänk om du under längre bildfärd skulle kunna se en film eller sova istället för att köra. I teorin kan det även innebära minskade olyckor eftersom den mänskliga faktorn elimineras. Det kan dock finnas en risk för andra typer av problem med tekniken som vi inte ser idag. Ett omdebatterat ämne är möjligheten att kapa och ta över självgående bilar. Om självkörande bilar i framtiden skulle bli ett kollektivt färdmedel där vi beställer en bil som vi idag gör med en taxi kommer fordonsindustrin att förändras i grunden. Många hushåll som idag äger en bil som oftast står parkerad, skulle inte längre behöva någon bil.