Volvo grundades år 1926 på Hisingen i Göteborg som ett dotterbolag inom SKF och den första bilen rullade ut ur fabriken 14 april 1927 klockan 10.00 – modellen kallades för Volvo ÖV4! Denna dag räknas som Volvos födelsedag,
nu var Volvo AB grundat. Namnet ÖV4 stod för Öppen vagn 4 cylindrar eftersom bilen var just en öppen modell utan tak och drevs av en 4-cylindrig motor.

ÖV4 var en 5-sitsig bil och var uppbyggd på en vagnsram som var typiskt för äldre tiders bilar. Bilen hade fyra dörrar och en stomme av ask och rödbok som var täckt med plåt. Bilens klädsel var i läder. De första bilarna kunde bara fås i en färg på karosseriet, nämligen mörkblått med svarta stänkskärmar. Priset på bilen vid det tillfället var 4 800 kr, vilket i penningvärde motsvarade 129 230 kronor år 2011.

ÖV4 hade som tidigare sagt en 4-cylindrig motor, det vill säga en sidventilmotor med slagvolym på 144 cc som gav 28 hk. Topphastigheten uppgick till 90 km/h men den rekommenderade färdhastigheten var dock enbart 60 km/h. När bilen först kom ut på marknaden fanns det enbart färdbromsar på bakhjulen, men året efter kom en uppdaterad version av modellen som även hade bromsar på framhjulen, men då bara som tillval.

Volvo ÖV4 fick smeknamnet ”Jakob” vilket hade sitt ursprung från att en förserie bilar som tillverkades i 10 exemplar kom ut samma dag som Jakob hade namnsdag. Bilen tillverkades i totalt 996 exemplar. På Lundbyfabriken, som var där Volvos personbilar tillverkades till 1964, arbetade 60 anställda som tillverkade 5 stycken bilar per dag. Telegrafverket var en av de första företagen som gjorde en stor beställning på modellen.

Idag finns det inte många exemplar kvar av modellen så räkna inte med att gå in till en bilhandlare som bjuder på smaskigt reklamgodis och be om en om du vill lägga vantarna på Volvos första personbil!