Även om Volvo till 51 procent ägs av ett kinesiskt företag, och tillverkningen av bilarna delvis sker i Kina och Belgien, finns hjärtat av Volvo fortfarande i Sverige. Biltillverkaren har nämligen sitt huvudkontor i Torslanda på Hisingen i Göteborg. I Torslanda finns även andra viktiga komponenter av Volvo, till exempel monteringsfabriken Torslandaverken som invigdes 1961, och större delen av utvecklingsavdelningen, krocktestcentret och centrallagret, liksom en rad andra enheter och AB Volvos huvudkontor. I orten Arendal i Torslanda ligger dessutom huvudkontoret för Volvo Bussar, och kontors- och produktionsanläggningar för både Volvobolagen och deras underleverantörer.

Torslanda är en stadsdel i Göteborgs kommun. Denna stadsdel kan sägas ha sitt ursprung i fritidsaktiviteter, då man 1924 anlade Torslanda Havsbadskoloni på platsen, som bestod av 123 kolonilotter. Fram till 1968 var Torslanda en egen kommun, något som var rättfärdigat med tanke på att en rad tätorter ingår i vad som nu är en införlivad del av Göteborgs kommun: Amhult, Andalen, Arendal, Björlanda, Hjuvik, Hällsvik, Hästevik, Lilleby, Nolered, Tumlehed och Sandvik. Området har drygt 20 000 invånare. Införlivandet i Göteborgs kommun medförde dock missnöje hos många av invånarna, som inte ansåg att de kommunala tjänsterna byggdes ut till Torslanda tillräckligt snabbt. Dessa invånare bildade Torslanda Föräldranätverk, och ur detta nätverk bildades ett annat, Nätverket för Torslandas Framtid. Dessa verkar än idag för att Torslanda återigen ska bli en egen kommun.256px-Torslanda_kyrka

Torslanda har varit viktig för Sveriges infrastruktur även på andra sätt än genom Volvos högkvarter. Innan Landvetter flygplats byggdes låg nämligen Göteborgs huvudsakliga flygplats i Torslanda. I samband med att den nya flygplatsen i Landvetter invigdes 1977 lades dock Torslanda Flygplats ned, och idag ligger istället marknadsplatsen Amhult Centrum där. En stor del av marken har också använts för att bygga bostadsområdet Amhults Trädgårdsstad. Om du själv funderar på att flytta till Torslanda, och kommer att behöva renovera din nya bostad, kan du gå in på Buildor.se. Där hittar du allt material du behöver, till exempel parkettgolv.

Torslanda är ett sammanhållet och aktivt samhälle, men en kyrka och flera idrottsföreningar, till exempel Torslanda IK, Torslanda HK, Torslanda Badmintonklubb och Torslanda Golfklubb. Det finns också en scoutkår, Tor, som passar för alla åldrar. Dessa aktiviteter, kombinerade med det faktum att bebyggelsen i Torslanda till största delen består av radhus och villor, gör det till ett perfekt område för barnfamiljer.