AB Volvo grundades 1926 som ett dotterbolag till SKF. Volvo börsnoterades år 1935 vilket kom att innebära att SKF släppte sin ägardominans.

År 1928 hade Volvo börjat tillverka lastbilar. Något som kom att så småningom bli ett eget oerhört framgångsrikt affärsområde för AB Volvo och Volvo Group.

Inom Volvo Lastvagnar tillverkas medeltunga till tunga lastbilar avsedda för fjärr- och regionaltransporter och/eller anläggningsarbete.

 

1920-talet
Volvos första lastbil var axeldriven. Till skillnad från konkurrenterna var Volvos förstfödde lastbil och utrustad med tryckluftsdäck medan konkurrenternas hade solida gummidäck. I en Volvos lastbil att föraren inne i en överbyggd hytt skyddade mot alla slags väder. Redan från allra första början kännetecknades Volvolastbilarna egenskaper som tillförlitlighet och kvalitet. En högre standard jämfört med konkurrenter från utlandet.

 

1930-talet
Under 1930-talet började Volvo tillverka lastbilar med effektiva hydrauliska bromsar. Bilarna drev med dieselbränsle. Man utvecklade hjulen och tillverkade dem i stål i stället för med träekrar. Volvo dominerande lastbilsmarknaden i de nordiska länderna kring mitten av 1930-talet.Volvo lastvagnar 2

 

1950-talet
Efterkrigstiden, särskilt under 1950-talet som andades optimism var särskilt gynnsamt för Volvo Lastvagnar. Nu hade mer effektiva dieselmotorer utvecklats som hade direktinsprutning. Nu var Volvo pionjär på området turbomotorer. De här motorerna som var betydligt kraftigare och mer effektiva ledde till längre lastbilar. Nu utrustades lastbilarna med sovhytter och nymodigheter som servostyrning. Vilket underlättade förarnas arbetsförhållanden på mer än ett sätt. Lastbilstransporter blev ett allt viktigare inslag på de svenska vägarna.

 

1970-talet
Under 1970-talet lanserades en ny konstruktionsinriktning som skulle komma att gälla nämligen Volvo F10/F12, Globetrotter-versionen.

 

Även om den lastbil man kör är utrustad med chiptrim är det bra att hålla bil, motor och tank i trim, och låta serva den regelbundet. Speciellt om det är en Volvo Lastvagn det är frågan om, då ett sådant högkvalitativt fordon förtjänar det bästa vad gäller underhåll och service.